sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Onko Tokiossa turvallista?

Kysymys on erittäin vaikea. Ja sitä on viime aikoina vatvottu paljon.
Perheeni on kuitenkin menossa (toistaiseksi) pian Tokioon lähemmäs parin kuukauden ajaksi.

Vielä on hetki aikaa joko siirtää tai perua lento.

Tunnepohjalta ensimmäinen reaktio on peruminen, mutta kun yrittää vähän katsoa asiaa laajemmin niin ehkä lopputulos ei olekaan niin selvä.

Japanilaisilla on tästä monta näkemystä. Toiset sanovat että älkää tulko, mutta hämmästyttävän moni sanoo että tulkaa vain. Elämä täällä on lähes normaalia. Sellaista varpaillaan oloa Fukushiman suhteen ei ole kuin täällä ulkomailla kuvittelisi.
Suurimpana ongelmana koetaan lähinnä vesi sekä kesällä tulevat sähkökatkokset joita on pakko käyttää sähköpiikkien hillitsemiseen (kuumalla sähköä menee paljon tuulettimiin ja ilmastointilaitteisiin).
Säteilyvaaraan ei niin kiinnitetä huomiota. Vertauksena on usein 'onhan Hiroshimaan ja Nagasakiinkin pudotettu ydinpommit, jälkimmäiseen vielä plutonium-pommi ja silti sielläkin voi asua ja viljellä'.
Tosin ydinpommi ja pitkään saastuttava voimala-onnettomuus eivät ehkä vertaudu toisiinsa kovin hyvin faktisesti, mutta ihmisten mielissä kyllä.

Suomalaisille suositellaan toistaiseksi ettei Tokioon mentäisi ja siellä olevienkin olisi paras paeta muualle.

Lainaus:
Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Tokion-Yokohaman alueelle, Tohokun ja Kanton alueelle. Mikäli ei pakottavaa syytä olla näillä alueilla, kehotetaan harkitsemaan alueelta poistumista tai siirtymistä maan eteläosiin turvallisemmalle alueelle.

Liekö syynä suositukseen lopulta vain mahdolliset ongelmat yleisen infrastruktuurin kanssa vai todella säteilyn pelko? Mene ja tiedä.

Tokion sähköyhtiön, Tepcon, sanoihin kaikki eivät japanissakaan luota.

Enkä minä.Mitä voi sanoa yhtiöstä, joka pistää työntekijänsä kahlaamaan radioaktiivisessa vedessä lenkkarit jalassa ja suojana vain muovipussit?Kuten nämä onnettomat jotka saivat jalkoihinsa radioaktiivista vettä kulkiessaan peräi 15cm syvyisessä vedessä. Lisäksi he olivat vielä toisen yhtiön palkkalistoilla ja vain aputyövoimana, mutta Tepco ei informoinut heitä mitenkään siitä että kohteessa on radioaktiivista vettä ja huomattavasti normaalia suurempi säteilytaso.

Vaan kun katsotaan ihan näitä saatavilla olevia tietoja:

Säteilytaso Tokiossa (27.3.2011, kello 22): 0,115 µSv/h
Säteilytaso Suomessa (27.3.2011, kello 16): Helsinki, Kallio: 0,151 µSv/h - Lappeenranta 0,114 µSv/h - Vaasa 0,121 µSv/h - Turku 0,135 µSv/h

Suomessa on voimakas perussäteily verrattuna japaniin. Nyt lumipeite kuitenkin vaimentaa säteilyä. Säteilyturvakeskuksen mukaan normaali taso suomessa on aina 0,3 µSv/h saakka. Tokion normaali taso on ollut 0,07 µSv/h, joka lie osasyynä sille että sikäläisittäin nykyiset lukemat tuntuvat korkeilta.


Entäpä sitten Tshernobylin vaikutus suomessa?

Tshernobylin aikaan säteilytaso oli luokkaa 5 µSv/h.
Iwakissa, noin 30km Fukushiman eteläpuolella mitattiin 3 päivää sitten 1,37 µSv/h.
Namiessa, noin 20km Fukushimasta pohjoiseen mitattiin tänään 2,828 µSv/h.

Noiden lukujen valossa suomessa oli aika pahat paikat!

Laskeuma?

Jälleen Säteilyturvakeskuksen sivuilla on hyvin tietoa.
Laajalti laskeuma oli 23 - 45 kBq/mja monin paikoin paljon kovempi, 45 - 80 kBq/m2 !

Tuossa pitää huomioida että kyse on kilo Becquereleista, siis tavallisesti ilmoitetussa muodossa lukemat olisivat  23 000 - 45 000 Bq/m2, ja monin paikoin vielä enemmän, 45 000 - 80 000 Bq/m2.

Huimia lukemia! Ja nämä vielä sitä pahinta laatua, Cesium-137:ää. Sitähän on suomen luonnossa vieläkin paljon ja mm. sienistä saa mukavat annokset..


Tshernobylin aikanaan lapsena kokeneena, mitä voin sanoa? Voinko todella olla sitä mieltä että Tokion seudulla on vaarallista?

Toistaiseksi olemme vähän odottavalla kannalla - jos tilanne ei muutu olennaisesti pahemmaksi, ei matkustamiselle liene mitään esteitä.

Pahimmaksi peloksi oikeastaan jää vain vesi. Jos vedestä löytyy taas radioaktiivista jodia, niin siltä varalta lapsille pitää olla valmiiksi varastoituna.

Pari seuraavaa viikkoa tulee näyttämään kuinka tässä käy.


Lisäys 28.3.
Säteilyturvakeskus näyttää ilmoittavan samaa, japanissa ei säteile huolestuttavasti:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/STUK+S%C3%A4teily+Japanissa+v%C3%A4h%C3%A4isemp%C3%A4%C3%A4+kuin+H%C3%A4meess%C3%A4+25+vuotta+sitten/1135264956707

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti