maanantai 7. marraskuuta 2011

Maailma japanin ulkopuolella

Japanin eristyneisyydestä on aina puhuttu ja kirjoitettu. Kuten myös siitä kuinka Japani avasi Yokohaman liepeille kauppapaikan ulkomaille ja lähti uudistamaan itseään hurjasti Meiji-restauraation myötä 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Tähän loppui eristyneisyyden kausi.

Siten kuvittelisi, että nykypäivänä japanilaiset tuntevat hyvin muuta maailmaa. Osin näin onkin, mutta yleisesti ottaen tietämys on hyvin ohutta verattuna meikäläiseen yleissivistykseen. Ulkomaailma ei yksinkertaisesti kiinnosta, tv- yms. viihdettä riittää japanilaisten tuottamana paljon.
Kunnollisia dokumentteja harvoin näkee, kaikki tuntuu olevan vain nopeaa viihdettä (maksullisista kanavista en tiedä, niitä en ole päässyt näkemään).
TV-uutisissa sivutaan harvoin ulkomaita, eikä sanomalehdissäkään uutisoida muista kuin merkittävistä tapahtumista - kuten vaikka suomen koulu-ammuskeluista.

Tänään tuli taas hyvä esimerkki aiheesta.
Törmäsin netissä arabi-aiheiseen pilapiirrokseen, jossa mies erehtyy luulemaan suihkuverhoa täyteen burkaan pukeutuneeksi vaimokseen.
Vaimoni ihmetteli, että mitä nauran ja näytin kuvaa sekä käänsin puhekuplien sisällön. Mutta vitsi ei vain auennut.
Lopulta kyselin, että tiedätkö mitään näistä vaatteista ja googlen kuvahaulla näytin kuvia täyteen burkaan sonnustautuneista naisista (tämä ristikkomalli, jossa edes silmiä ei näy).

Myönnän yllättyneeni kun selvisi, että tämä oli ensimmäinen kerta kun vaimoni näki mitään tuollaista. Hän ei tiennyt tuollaisten vaatteiden olemassaolosta mitään eikä ollut nähnyt niitä uutisissa, kuvissa tai yleensä missään.
Mustan, silmät näyttävän mallin kuitenkin tunsi.

Ei toki ollut ensimmäinen kerta kun jotakin vastaavaa tapahtui. Aiemmat kuitenkin ovat liittyneet asioihin, joista olen ajatellut että ehkä kyse on liian harvinaisesta tiedonjyvästä.

Tällä kertaa... No, jouduin vain toteamaan, että on se sittenkin totta, etteivät japanilaiset tiedä 'ulkomaiden' asioista juuri mitään.

3 kommenttia:

  1. Ketkä tietävät, ketkä eivät. Ei se ihan noin mustavalkoista ole. 127 miljoonaan mahtuu monenlaista tallaajaa.

    VastaaPoista
  2. Totta, onhan tuossa vähän liiaksi kärjistytä ja yleistystä. Ei suomessakaan kaikki tiedä hirveästi mistään.

    VastaaPoista
  3. Haha, tuo loppukaneetti oli mainio! Näinhän se lopulta on - toisista asioista tiedämme paljon, jostain ehkä jotain ja jostain emme yhtään mitään. Meillä Suomessa tiedetään lähinnä siitä, mitä länsimaisessa (englanninkielisessä) mediassa puhutaan. Muusta meillä ei ole välttämättä hajuakaan.

    Hyvää jatkoa sinulle ja vaimollesi!
    T. se sama anonyymi

    VastaaPoista