maanantai 4. huhtikuuta 2011

Tsunamin epäsuorat vaikutukset

Japanissa surraan.

Tämä näkyy siinä, että suurin osa juhlatapahtumista on peruttu ainakin kevään osalta, osa myös kesän kohdalta joka on suurinta juhla-aikaa japanissa.
Myöskään oppilaitosten valmistujaisjuhlia ja muita vastaavia ei vietetä, sillä se koetaan epäkohteliaana niitä kohtaan joiden lapset eivät enään koskaan voi valmistua.


Erilaiset juhlat (matsuri) ovat merkittävä tulonlähde sisäiselle turismille. Mutta nyt kun niitä ei ole, turismi ei pyöritä taloutta ja sisäinen talouden syöksy on lähellä. Sitä moni pelkääkin, sillä jo pelkästään katastrofista toipuminen on iso kolaus taloudelle - siihen päälle vielä juhlatauko.
Eivätkä ulkomaalaisetkaan ole tuomassa rahojaan japaniin Fukushiman säikäyttäminä.


Väkilukuun verrattuna japanin katastrofi vastaisi sitä että suomessa olisi tapahtunut jotakin missä noin 1100 ihmistä olisi kuollut/kadonnut.

Peruutettaisiinko sen takia juhlatilaisuuksia häitä ja koulun päättäjäisiä myöten? Epäilen vahvasti.
Tosin saman mittakaavan onnettomuuksista meillä ei täällä ole onneksi kokemuksia. Estonian myötä meni monta ihmistä, mutta suomalaisia hyvin vähän.
Vuoden 2004 Thaimaan tsunamissakin kuoli vain 178 suomalaista.

Ehkä suomalaisessa kulttuurissa ei ole yhtä vahva yhteisöllinen ajatusmaailma? Ei ajatella niin, että kun naapuri ei voi juhlia menetystensä takia niin meidänkään ei ole soveliasta juhlia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti