torstai 14. huhtikuuta 2011

Alinta kastia...

Näinä päivinä ei oikein keksi muuta kuin Fukushimaan liittyvää kirjoittamista. Onhan asia päivittäin kotonakin puheena. Melkein kuin päivän sääennuste. Sataako vai paistaako. Säteileekö vai eikö vai tuleeko taas jälkijäristys?

On todella surullista huomata, että Fukushiman seudulta tulleet ovat joutuneet alimpaan kastiin japanissa. Heitä kohdellaan tavalla jota ei uskoisi. Ja joka sotii ehkä vastaan monella olevaa mielikuvaa japanilaisista yhtenä ja ystävällisenä kansana. Mielikuvaa joka on moderni, historiassa ei tarvitse mennä kauas taakse kun huomaa että maa on ollut satoja vuosia sisällissotien runtelema ja jako maakuntiin sekä niitä hallitsevien maaherrojen, daimioiden alaisuuteen heijastuu yhä nykypäivänä. Mutta se on toinen juttu.

Fukushimalaiset ovat joutuneet huomaamaan, että on mielekkäämpää yrittää jopa päästä asumaan takaisin kielletylle alueelle kuin olla muualla japanissa.

Heitä syrjitään, suurelta osin varmasti tietämättömyyden takia. Pahimmillaan säteilyn pelätään tarttuvan vähintään ruton lailla.

Esimerkit syrjinnästä ovat surullisia. Kun fukushimalaisen (pakolais-)perheen lapsi tapaa uudessa tarhassa, koulussa tai leikkipaikalla muita niin siinä vaiheessa kun hän kertoo tulevansa Fukushimasta, alkaa välitön syrjintä tai kiusaaminen. Ei ole mitenkään ihme jos muut lapset juoksevat lähes paniikissa pois tämän onnettoman läheltä ja huutavat ja haukkuvat häntä säteilijäksi.

Iwakin (Fukushiman) kilvillä varustetut autot joutuvat usein Japanissa muuten harvinaisen ilkivallan kohteeksi. Autoja sotketaan maaleilla jne.
Kerrostalon parkkipaikalle ilmaantuva Iwakin kilvin varustettu auto saattaa saada aikaan vastalauseiden ryöpyn sekä paljon soitteluja viranomaisille säteilevästä autosta.

Tarinat ovat uskomattomia. Kuin noitarovioiden ajalta. Tuntuu ihmeelliseltä, että kaikista maista juuri Japani halveksii ydinvoima-evakoita. Ikäänkuin Hiroshiman ja Nagasakin pommien vaikutuksista ja pommien/säteilyn seurauksista kärsivien hibakushien  kohtelusta ei olisi opittu mitään.
Vai oltiinko silloin liian sokeita eikä haluttu nähdä seurauksia?

Eikä syrjintä tietenkään koske vain ihmisiä. Myös Fukushimasta tuotavat tavarat ovat pelottavia. Tai rakennus yms. jätteet.
Kawasakiin tuotu jätetavaralasti Fukushimasta poiki yli 2000 valitusta kaupungin virkailijoille säteilystä.

Säteilyn, tai oikeammin siihen liittyvän tietämättömyyden tuomat ongelmat ovat nyt saaneet sellaiset mittasuhteet, että hallintokoneistokin on havahtunut ja päättänyt opettaa ihmisille perusasioita säteilystä.
Aika näyttää miten se onnistuu. Fukushiman voimalan ympäristö lienee kuitenkin asumiskelvotonta kymmeniä vuosia, joten muiden on hyväksyttävä sieltä tulleet ihmiset ja ymmärrettävä että eivät he säteile vaikka heidän entisellä asuinalueella nyt sattuukin säteilemään.

1 kommentti:

  1. Japanissa tapahtuu aika väähän joten kaikkea vähänkin hengenvaarallista pelätään sitten ruton lailla. En ole yllättynyt.

    VastaaPoista