tiistai 21. syyskuuta 2010

Valastako lautaselle?

No tottahan toki, vastannee valtaosa japanilaisista.

Silti länsimaalainen käsitys japanilaisista valaansyöjinä on kovin vääristynyt. Olkoonkin, että mediassa japani saa rutkasti näkyvyyttä erilaisten valasruokien muodossa, esimerkkinä vaikka valasburgeri.

Todellisuudessa kuitenkin valaan syöntiä voisi verrata mielestäni karhun syöntiin suomessa. Sitä syödään, mutta se on harvojen ja rikkaiden herkkua.
Tavalliselle kaduntallaajalle ei edes tilaisuutta herkutteluun tule kuin muutaman vuoden välein, jos sitäkään.

Se myös selittää pitkälti sen, miksi mm. The Cove -elokuva ei kohuineen jaksa kiinnostaa tavallista yleisöä. Herättäisikö se suurta kiinnostuneisuutta suomalaisissa jos esimerkiksi edellä mainittuja karhuja popsivat saisivatkin väärennettyä karhunlihaa ja siina seassa vähän elohopeaa?
Tuskimpa. Korkeintaan oltaisiin vahingoniloisia että siitäs herrat saivat.

Koska valaanpyynti on valtaosalle japanilaisia hyvin marginaalinen juttu, ei siitä tiedetä juuri mitään eikä siitä jakseta edes kiinnostua sen enempää mitä nyt uutisten näyttäessä jotakin valaanpyyntiin liittyvää kohutapahtumaa (Greenpeace vs. japani) ehkä haukutaan ulkomaalaiset ja ihmetellään että miksi he puuttuvat japanin ikiaikaiseen (tai ainakin noin 900 vuotta vanhaan) valaanpyyntikulttuuriin.

Myös keskustelu aiheesta japanilaisten kanssa on yleensä hedelmätöntä sillä ulkopuolinen yleensä tietää valaanpyynnistä huomattavasti enemmän kuin japanilainen. Täällä länsimaissahan asioista kirjoitellaan ja niitä paheksutaan. Sikäläisessä mediassa taas tiedottaminen on vähäistä.
Keskustelu-yritykset päätyvätkin yleensä vastakysymyksiin, että miksi syötte hevosia yms. Nimittäin nekin ovat älykkäitä ja tuntevia eläimiä.
Joten mikä oikeus teillä ulkomaalaisilla on puuttua japanin valaanpyyntiin.

Se, että monet valaslajit ovat katoamassa tätä menoa ei juuri vaikuta. Jos keskustelee vähän enemmän yleissivistystä omaavassa seurassa niin vastakysymys johtaa yleensä esimerkiksi välimeren tyhjiinkalastus-ongelmaan tai tonnikalojen loppuunkalastukseen.
Tai siihen, että joitakin valaslajeja on kuulemma liikaa ja ne valtaavat toisten kalojen ekologisia lokeroita - kuten juuri tonnikalojen ja johtavat täten tonnikalakannan loppumiseen ellei ko. valaita pyydystetä.

Faktoja on vaikea löytää jos haluaa välttää Greenpeace yms. propagandat.

Toisaalta kaiken valaiden mediaseksikkyyden alta pitäisi nähdä myös moni muu paha ongelma. Merisiilien uhkaava uhanalaisuus, hain evien leikkaaminen ja jopa se valtava määrä koiranlihaa joka kiinasta muilutetaan japaniin syötäväksi. Vaikka eiväthän japanilaiset syö koiran lihaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti