perjantai 24. syyskuuta 2010

Älä puhu animesta äläkä Akihabarasta

Mistä japani on tunnettu nykyisen sukupolven keskuudessa?
Yleisin vastaus lienee, että Animesta/Mangasta - mutta valtaosa vastannee että animesta.

Ja jos rajataan suomalaisten/eurooppalaisten/länsimaalaisten ryhmää aktiivisempiin internetin käyttäjiin, niin varmasti Animen lisäksi japani tunnetaan engrish:stä ja hentai:sta. Sekä automaateista joista voi ostaa käytettyjä naisten pikkuhousuja.
Jos kysytään mitä japanin sanoja osataan, niin voimakolmikko on "Kawaii", "Hentai" ja "Bukkake".

Näistä viimeisin onkin hauska, sillä natiiville japanilaiselle sen merkitys on yleensä jotain ihan muuta kuin ulkomaalaisille jotka ovat törmänneet ko. termiin internetin kautta. Nimittäin Bukkake on tavallisessa merkityksessä nuudeleiden valmistustapa - onhan Youtubessakin näitä mainoksia "bukkake-udon" jne. joille ulkomaalaiset, eli me länsimaalaiset naureskellaan sitten koska ymmärrämme heti tuon kaksimielisyyden jota tavallinen japanilainen ei osaa edes ajatella.

Tämän aasinsillan kautta päästään itse ongelmaan. Japanilaiset eivät yleensä tiedosta sitä, että he ovat tunnettuja näistä marginaali-ilmiöistä.
Animekin on jotain ihan muuta kuin länsimaalaisten fanittamat, usein lastentarha- tai ala-aste -ikäisille tytöille tarkoitetut piirretyt. Japanissa ko. tyyliä fanittava animen katsoja tunnetaan otakuna, erittäin karteltavana hylkiönä jolla ei ole oikeaa elämää ja joista kukaan ei halua edes puhua. Saati, että joku tunnustaisi tuntevansa sellaisen!

Sitten kun vastaa rehellisesti, että japani on tunnettu otaku-animesta, hentaista jne. niin kyllä siinä kauhistellaan ja ihmetellään. Se on suorastaan shokki.
Varsinkin kun kukaan ei oikein halua myöntää noiden ilmiöiden olemassaoloa. Mutta näin se on. Toki japani tunnetaan Tokiosta, Fuji-vuoresta jne. Vaan harvapa tuntee esimerkiksi Hokusain kauniita puupiirustuksia, saati sitten japanilaista kirjallisuutta.
Kulttuuristakin näytetään täällä tiedettävän korkeintaan kamikaze-lentäjät ja seppuku. Ja ninjat ja samurait, joista tosin useimmilla on kovinkin värittyneet mielikuvat.

Näiden marginaali-ilmiöiden tunnettavuudesta tietenkin syytetään ulkomaita, joiden ihmiset eivät ymmärrä että esim. kyseiset anime-sarjat on tarkoitettu pikkutytöille, ei teineille tai aikuisille, ei varsinkaan miehille.
Tietenkin vastaus siihen, että miksi japani sitten tuottaa valtavat määrät otaku-materiaalia on yksiselitteisesti se, että ulkomaalaiset otakut ostavat sitä, joten sitä tehdään ulkomaita varten.
Ei japania itseään.

Eikö?

Kuitenkin japanissakin otaku-anime ja kawaii-anime tunkee esille kaikkialla. Ei tarvitse mennä edes mihinkään Akihabaran kaupunginosaan. Kaupunginosaan, joka oli ennen tunnettu sähkövimpaimista, mutta nykyään siellä on lähinnä kaikenlaista anime- ja hentai-putiikkia.
Videovuokraamoissa on aina kokonainen kerros täynnä mitä perverssimpää videota. Vain ulkomaalaisillekko?

Ovatko Meido-kahvilat ulkomaalaisia varten? Vaikka niissäkään ei osata englantia?
Ei, kyllä ne ovat japanilaisia miehiä varten jotka haluavat hetken olla alistettuina tai vallankäyttäjinä.
Moni maa ei varmasti lakinsa puolesta edes mahdollistaisi tuon tyylisten kahviloiden toimintaa.

Normaalissa elämässä tämä asetelma aiheuttaa törmäyksiä melkein aina kun suomalainen media uutisoi jotain erikoista japanista - suurin osahan politiikan ulkopuolisista lyhyistä uutisista koskee aina jotakin uutta japanilaista perversiota.
Nokian ensimmäinen värinähälytyksellä varustettu kännykkäkin, ns. banaanimalli, tuli tunnetuksi uutisesta joka kertoi siitä kuinka japanissa ko. kapistus oli heti päätynyt seksileluksi ja lääkäri sitten joutui poistamaan puhelimen nais-osapuolen sisältä..

Kun lehdessä tai uutisissa on joku japani-juttu niin siitä ei juuri voi mainita eikä keskustella - sillä eihän se edusta oikeaa japania (määritelmä ei kyllä ole selvinnyt koskaan).
Myös tuttavien kanssa saa olla varovainen, sillä he yleensä alkavat ensimmäisenä kyselemään juuri näistä animeista yms. ja silloin japanilainen vaimo on pulassa. Hän ei voi myöntää tietävänsä asioista, koska se olisi häpeä, toisaalta jos hän ei tiedä niin sekin on noloa - suomalainen tuttava kun pitää häntä tietämättömänä!

Suo siellä, vetelä täällä.

Japanilaiset omaavat mahtavan kyvyn sulkea silmänsä kaikelta mitä he eivät omassa kulttuurissaan halua nähdä, mutta olisiko kuitenkin aika avata silmät?

1 kommentti:

  1. Joo kyllä se otaku kulttuurin tuottaminen on vielläkin hyvin sisämaan markkinoita kohti suuntautunut. Esim aika harvalle japanilaiselle pelile suunnitellaan englanninkielistä julkaisua.

    VastaaPoista