lauantai 15. maaliskuuta 2014

Veriryhmän takia

Japanissa, kuten joissain muissakin itä-aasian maissa uskotaan vankasti veriryhmän määrittävän ihmisen persoonallisuuden ja sitä kautta teotkin. Veriryhmä vastaakin aika paljon horoskooppia.

Vaikka olen ollut kauan tietoinen tästä tavasta, silti sen tavallisuus vuosienkin jälkeen jaksaa aina yllättää.
Suomessa on jonkun verran horoskooppeihin uskovia, mutta en ole koskaan joutunut tilanteeseen, jossa toiseen ihmiseen tutustuessa hän kyselee horoskooppiani ja päättelee siitä jotakin.
Japanissa samaa tapahtuu veriryhmän osalta jatkuvasti. Ja tietenkin suomalaisissa japani-piireissä.
Vaimoni puhuu veriryhmistä anoppini kanssa, anopin naapureiden kanssa, ystäviensä kanssa.
Välillä tuntuukin, että veriryhmät pursuavat jo korvistani.

Suomalaiset eivät tietenkään tavallisesti tiedä omaa veriryhmäänsä, joten vastaus on helppo "en tiedä". No, veriryhmän saavat toki raskaana olevat naiset tietoonsa sekä joissain tapauksissa lääkäri sen myös muille määrittää. Minulle veriryhmäni selvisi aikanaan leikkaukseen valmistautuessa.
Veriryhmäni on A (en muista oliko +, - vai mikä ;) ) ja vaimon ensimmäinen kommentti silloin olikin "minähän sanoin! Olet aivan selvä A -ihminen, paitsi siinä ja siinä ja siinä...".

Toisen ihmisen verityyppiä arvaillaan kovasti ulkoisten puitteiden kautta ja sitten kun verityyppi selviää, se ei tietenkään vastaa usein siihen liitettyä määritelmää. Silloin vedotaan vahvasti erilaisiin poikkeuksiin. Niitä tuntuukin riittävän joka lähtöön.

Kun mielenkiinto veriryhmää kohtaan on suuri, pettyykin moni kun emme tiedä lastemme veriryhmiä. Vaimoni kyseleekin toisinaan, että voitaisiinko saada veriryhmä jotenkin lääkärissä tietoon. Tai voitaisiinko mennä yksityiselle tutkimuksiin?

Vaimoni ei hyväksy kritiikkiä veriryhmiä kohtaan koska ne ovat totuus. Välillä tämä on hämmentävää kun puolisoni kuitenkin on jalat maassa pitävää tyyppiä.
Toivon kuitenkin, ettei lastemme veriryhmät koskaan selviä. Sillä veriryhmän myötä alkaa vääjäämättä ajaminen kohti tiettyä persoonallisuus-muottia. Kyllähän sen huomaa jo kohdallani, miten tieto A-ryhmästä on vaikuttanut erilaisiin minuun liitettäviin käsityksiin. Arkielämässäkin se tulee vastaan "Voit tehdä tämän asian, koska olet A-ryhmää", "Onnistuit koska olet A-ryhmää", "Et kuitenkaan osaa sitä, koska olet A-ryhmää. Anna jonkun muun tehdä."

Joskus aikaisemminkin olen kirjoittanut käsityksestäni, että Japanissa ollaan keskimäärin taikauskoisempia kuin Suomessa. En ole onnistunut vieläkään pääsemään tästä käsityksestäni. Tietysti on aina mahdollista, että Suomessa oleva tuttavapiirini on jollakin perustavalla tavalla erilaista kuin Japanissa oleva.

Tästä voi jatkaa aiheen parista wikipediassa.

3 kommenttia:

  1. Haluaisin kannustaa sinua jatkamaan tämän blogin kirjoittamista, sillä olen aina odottanut uuttaa postausta blogiisi. :) Toisin sanoen minun ei kannattaisi paljastaa japanilaiselle veriryhmääni?

    VastaaPoista
  2. Perinteisesti japanilaisia pidetään jollain tavalla älykkäinä. Mutta näiden taikauskojuttujen perusteella vaikuttavat ihan pähkähulluilta.

    t. japanilaisen kanssa elävä

    VastaaPoista
  3. Hehe, on "hienoa" shokeerata tuumaamalla, että en minä tiedä mikä veriryhmä olen. Onneksi tuntemani Japanilaiset eivät ainakaan avoimesti mouhoa näistä veriryhmäjutuista, jos kohta sivulausessa asiaa on tiedusteltukin.

    Ja tosiaan kiitos tästä blogista. On oikeasti hauska lukea kohtalotoverin edesottamuksia ja näkemyksiä!

    VastaaPoista