torstai 20. maaliskuuta 2014

Temperamenttia tarhassa

Kun lapsemme aloitti tarhan täällä Suomessa, olivat tarhatädit kovin huolissaan hänestä. Kasvatustieteilijöitä konsultoitiin ja kaikenlaisia järjestelyjä haluttiin tehdä. Miksi? Siksi, että temperamentti poikkeaa aika paljon siitä mikä Suomessa katsotaan normiksi.
Lapsella on vahva luonne ja hän on kova suustaan. Ei auta maanittelu jos lapsella on päinvastainen mielipide.

Ihmettelin minäkin aluksi, että onkohan kaikki kunnossa. Vasta kun näin kuinka Japanissa tarhan aloittamimen sujuu lapsilta (tai siis ei suju näin suomalaisittain katsottuna) ja muutenkin seurasin seurasin sikäläisten ikätoverien arkea, huomasin meidän lapsemme olevan tässä mielessä täysin normaali japanilainen.

Se tarha. Suomessa tarha alkaa melko rauhallisesti. Itkua tietenkin on, mutta sellaista paniikkia, huutoa ja hätää ei näy. Japanissa on tavallista, että tarhaan ensimmäistä kertaa menevä huutaa, karkailee, sätkii, potkii ja yrittää kaikin keinoin pysyä kotona. Tekosyitä myöten.
Koska siellä tämä on normaali käytöstapa, kaikki ovat tottuneita ja tilanne ei muodostu ongelmaksi. Tarhatädit vain kaappaavat potkivan lapsen syliin, vievät bussiin ja hei hei. Suomessa kädet nousevat pystyyn ja tarvitaan spesialistien arvioita.

Tietääpä ainakin sen, että koulun aikanaan alkaessa on edessä taas ongelmia kun Japanilainen temperamentti yritetään sovittaa suomalaiseen opetusmuottiin. Japanilainen normaali lienee taas kasvatustietäjien mielestä ADHD-muotisairas moniongelmainen ja ties mitä.

3 kommenttia:

  1. Tässä mielenkiintoinen mielipide siitä, kuinka koulu tuhoaa luovuuden: http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.

    Saattaapi olla, että vaikeuksia tulee ja "asiantuntijat" sanovat ADHD:ksi, mutta kannattaa lukea noita tutkimuksia ja käytösoppaita sun muita, tähän "ongelmaan" on muitakin ratkaisuja kuin vain lääkkeet! Älkää ihmeessä antako niiden pumpata teidän lapseen lääkkeitä vain siksi, että ei osaa olla hiljaa tunnilla.

    VastaaPoista
  2. Olin lukenut jostain, että ADHD ja ADD ovat vain tekosyitä, koetaan vaan selittää lapsen käytöstä näillä pikadiagnoosilla, vaikka muitakin mahdollisuuksia ja syitä on olemassa. Ympäristön myrkyt voivat vaikuttaa lapseen paljon.

    VastaaPoista
  3. Japanissa tarhaan ei edes ole pehmeää laskua. Suomessa kun vanhempi käy eloina päivinä lapsen kanssa yhdessä tutustumassa tarhaan Japanissa ensimmäisestä päivästä lähtien se huutava ja potkiva lapsi jätetään yksin tarhaan. Parina ekana päivänä vanhemmat sentään tulevat hakemaan kotiin normaalia aikaisemmin. Varmaan osaltaan selittää minkä takia japanilaiset lapset reagoi niin vahvasti ensimmäisenä päivänä. Kyllähän se pelottaa jos jätetään yhtäkkiä tuntemattomaan paikkaan vieraiden ihmisten keskelle. :(

    VastaaPoista