keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Sekavia mietteitä rotusyrjinnästä

En pidä ihmisten lokeroimisesta erilaisiksi pelkästään ulkoisen olemuksen, syntyperän tai mielipiteiden takia. Varsinkaan jos näin tehdään jo ennakkoon.

Joskus kuitenkin tulee tilanteita, joissa jos nyt eivät ihan rasistiset, niin sellaiset tavalliset 'hiljaiset rasistit' pääsevät ilkkumaan, että minähän sanoin!

Viimeisin esimerkki, joka pisti tämän kirjoituksen liikkeelle on lapsen tarhasta. Siellä aloitti romani-taustainen lapsi puolisen vuotta takaperin. Asiasta syntyi jopa pienimuotoinen kohu kun vanhempainillassa yllättävän monet vanhemmat jourusivat ja varoittelivat jättämästä mitään tavaroita naulakoihin koska tarhan lähellä oli 'nähty mustalaisia'. Tiesipä joku sellaisen käyneen sisälläkin!

Ja se poru joka syntyi kun selvisi, että kyse oli tarhassa aloittavan lapsen perheenjäsenistä. Meidän piltin tarhaan! Ei!

Valistin vaimoani siitä, että monella suomalaisella on ylimitoitetut ennakkoluulot romani-vähemmistöä kohtaan. Pääosin stereotypioihin pohjautuen, osin historiallisista syistä.

Romani-lapsi jäi nopeasti tarhasta pois, palaten takaisin hiljattain.
Ja mitä tapahtui? Lapseni joutui ensimmäisen kerran mukiloiduksi. Romanipoika oli kaatanut kaksi lasta maahan ja potkinut heitä sen jälkeen.
No, kovin vakavaa ei tapahtunut ja tarhatäti pääsi puuttumaan tilanteeseen.

Syy raivonpurkaukselle jäi hämärän peittoon.

Nyt vaan on itsekin todettava, että ei savua ilman tulta. Vaimolla ei japanilaisesta taustasta johtuen ole niin tasa-arvoiset näkemykset, joten hän tietenkin vähän kiusailee, että siinä nähtiin. Ei muiden vanhemmat turhaan olleet huolissaan.

3 kommenttia:

  1. Ja postauksessa "Miksei tervehditä?" suomalaiset olivat vaimosi mielestä rasistisia kun eivät häntä tervehdi, vai miten se meni... vaikka täytyy myöntää, että vaimosi asemassa olisin varmaan itsekin todennut, että ei ne stereotypiat ihan hatusta vedettyjä aina ole.

    VastaaPoista
  2. Arvostan kovasti, että et lokeroi ihmisiä ennakkoon. Valitettava tapaus tämä mukilointi ja on todella harmi, että tämä tapaus nyt omalta osaltaan vahvisti ehkä teidän stereotypioita romaneja kohtaan. Veikkaan että suurinosa suomalaisista on nähnyt huonosti käyttäytyviä romaneja, ja sen takia heille on muodostunut käsite, että he kaikki ovat samanlaisia. Siinä ei sitten auta enää vaikka kohtaisi muutaman mukavankin tyypin.

    Itselläni on romanitaustaa, mutta minut on kasvatettu ihan "valkolaisena". Ulkonäköni kuitenkin kielii taustastani ja olen se takia kohdannut syrjintää, vaikka olen ihan kunnollinen, tavallinen suomalainen. Sen takia itselleni on nimenomaan tärkeää, ettei ihmisiä tuomita ennenaikaisesti. :)

    VastaaPoista
  3. Luen mielenkiinnolla näitä juttuja, sillä itse olen suomalainen nainen, jolla japanilainen mies. Tällä hetkellä asutaan Japanissa, mutta pian pitää tehdä päätöksiä tulevaisuuden suhteen, että missä päin tullaan asumaan pidempään.

    Tuosta romanilapsesta. Hänhän oli ilmeisesti siis ollut mukiloimista ennen tarhassa jo jonkun aikaa, eikä ongelmia ollut ilmennyt? Mietin, josko häntä oltaisiin silloin muiden lasten toimesta "hiljaisesti" syrjitty (ei oteta leikkiin mukaan tms), sanallisesti ilkuttu tai vastaavaa. Nyt kun hän on palannut tarhaan, hän on saattanut kokea olonsa uhatuksi, ja halunnut joko näyttää pärjäävänsä tai halunnut periaatteessa kostaa omille kiusaajilleen. Myös vanhempien (siis kaikkien tarhan vanhempien) pahat puheet ovat saattaneet kantautua pojan korviin ja vaikuttaa käytökseen näin? Lasta en lähtisi koskaan tuomitsemaan, he ovat vaikutteille alttiita.

    VastaaPoista