torstai 15. toukokuuta 2014

Eurooppalainen kommunikaatio

Eurooppalainen kommunikaatio on huonoa, sanoo vaimoni. Tieto liikkuu huonosti ja joka paikassa on monta esimies-porrasta joiden välillä tieto ei siirry ja jokainen sanoo eri asiaa kuin muut. Sitten kun joku tärkeä paperi on jätetty jonnekin (Kelaan, Lastenhoitoon, ...), niin lopulta selviää, että se onkin unohtunut jonkun työntekijän pöydälle. Joku muu kyllä tekee, oisko kahvitauon paikka, katsotaan huomenna -ajattelu vallitsee.

Minäkin allekirjoitan tämän. Kokemus on opettanut, että mm. Kelaan pitää aina soitella koska paperi oikeasti on välillä unohtunut jonnekin (2 kertaa päässyt tapahtumaan).
Japanin byrokratiaa sanotaan suureksi, joten ihmettelen miten siellä asiat muka toimisivat paremmin?
Vaimoni kuitenkin on vahvasti sitä mieltä, että ne toimivat paremmin, ainakin 'asiakkaan' kannalta. Papereja ei unohdella ja asioiden tilanteesta saa tietoa. Fukushiman tilanteen tiedottaminen kyllä kertoo jotain ihan muuta, mutta ehkä matalamman tason asioissa toimitaan toisin. Vähän kyllä olen epäileväinen...

Oman lusikkansa soppaan Euroopan puolella, varsinkin koto-suomessa tuovat julkisella puolella työntekijät, jotka vain eivät halua tehdä omaa työtänsä kunnolla mitä erinnäisimmistä syistä. Usein oman statuksen tai laiskuuden takia. Tai vain päteäkseen.

 Edellisen postauksen lastentarha-aiheesta löytyy hyvä esimerkki. Lapsemme ryhmäkoko tarhassa on 13 lasta. Siihen tarvitaan tietääkseni 2 aikuista valvomaan. Näin asia meneekin virallisesti, mutta kun se toinen valvoja/hoitaja sattuu olemaan myös esikouluryhmän vetäjänä, niin hän on mielestään astetta pikkulasten hoitamista korkeammalla eikä suostu osallistumaan muuta kuin omaa esikoululaisten nimikkoryhmäänsä koskevaan hoitotyöhön.



ps. Hauska esimerkki tiedon kulusta löytyy tämän päivän Ilta-Sanomista.



2 kommenttia:

  1. Kirjoitappa joskus jotakin japanilaisesta huumorista! Millaista se on, ymmärtääkö vaimosi suomalaista sarkasmia/vitsejä?

    VastaaPoista
  2. Fukushima osoitti japainlaisen kulttuurin kaikki huonot puolet.

    Fukushiman suunnitelu on ala-arvoista. Ennekuin muutin Japaniin 8 vuotta sitten minulla oli käsitys että japanilaiset insinöörit ovat huipputyyppejä. Nyt se on karissut. Normaali insinööri on Japanissa aivan tusinapelle. Suomessa yksi insinööri tekee asiat paremmin kuin kolme Japanissa. Japsi-insinöörit vait nysväävät yksinään ja kommunikaatioi toisten kanssa on olematon. Jos Fukushima olisi suunniteltu oikein, sähkös eivät olisi katkenneet ja jäähdydyt olisi toiminut.

    Oma-aloitteisuus on Japanissa täysi nolla. Kukaan ei tee mitään ennekuin saa käskyn/luvan pomolta. Pomo ei tee mitään ennekuin tulee lupa pomon pomolta, jne. Juuri tämä aiheutti Fukushiman katastrofin. Alkutunteina se olisi voitu estää jos paikalliset insinöörit olisivat toiminee mutta vain odottivat komentoketjia joka meni koko pitkän ja hitaan tien TEPCON:n pomolle.

    Kun tilanteen vakavuus paljastui ei tehty kaikkea sen korjaamiseksi. Olisi pitänyt vain tuoda voimalinja 3 kilometriä sisämaasta reaktorille tai sitten tuoda paikalla noin 50 siirreltävää generaattoria. Mutta ei. Japanilainen ei vaan osannut.

    Tässä maassa on paljon hyvää mutta niin on myös paljon huonoa. Valitettavasti se huono on aivan alaravoista kuten liikenne, asuntojen eristys/lämmitys, tupakointi joka puolella, jne. Japanilaiset eivät ymmärrä että ketju on yhtä vahva/heikko kuin sen heikoin lenkki. Ne tsemppaavat ja pistävät yhden kohdan sieltä täältä hyväksi, oikein esiripuksi maailmalle, mutta moni muu asia on niin heikko että koko ketju on yhtä tyhjän kanssa.

    Otetaan esimerkki lasten kouluun menosta. Yhden suojatien kummallakin puolella on joku vapaaehtoin vanhemmista pysäyttelemässä autot. Ne autot, joiden pitäisi lain mukaan pysähtyä suojatien eteen mutta 99% ei pysähdy, koska japanilainen on itsekäs eikä sillä ole maalaisjärkeä. No tämä yksi ainoa suojatie on sitten "turvallinen" ja japanilaiset ovat ylpeitä siitä että lapsista huolehditaan. Kuitenkin matkalla on pari muuta suojatietä jossa kukaan ei valvo ja autot ovat yhtä piittaamattomia. Noiden suojateiden lisäksi lapset pakotetaan kävelemään tien pientareelle. Piennar on vain 30 cm ja vieressä olevalla liian kapealla tiellä on 40 km/h rajoitus, mutta kaikki ajavat 60 km/h vain muutaman kymmenen sentin päästä koululaisista. Poliisi ei tee mitään. Se vain seisoo koobanilla (pieni poliisikoju) päivät pitkät.

    Rikkaalla Japanilla ei ole varaa rakentaa kunnon kevyen liikenteen väyliä. Niitä ei vaan ole. Sen sijaan on tien varrella tuhansittain tupakka-automaatteja. Rahaa haaskataan siihen että maan pakkolunastus-lakia ei ole vaan kun tielle tai johonkin muuhun välttämättömän julkiseen hankkeeseen tarvitaan maata se on pakko ostaa kiskurihinnalla. Näin ei rahaa riitä kunnon teiden tekemiseen. Noin yleisesti tiet rikkaassa Japanissa ovat aivan peestä. Huonosti suunniteltuja, vaarallisia, möykkyisiä, ruuhkaisia ja motarit törkykalliita.

    Sitten on japanilainen koulusysteemi, josta ne taas ovat tosi ylpeitä. 1% opettajista on pedofiilejä. Englantia opiskella 8 vuotta mutta ei opita edes sitä määrää kuin pakkoruotsia meillä. Lapset menevät koulun jälkeen ylimääräiselle kaupalliseille matematiikan jms tunneille. Ne siis opiskelevat matematiikka 3 kertaa enemmän kuin suomalaiset mutta silti PISA-tulokset ovat samat. Englanti ne eivät ovat eivätkä mitään muuta kieltäkään. Japanin oppimiseen kun menee koko kouluaika. En pistäisi lapsiani japanilaiseen kouluun mistään hinnasta.

    Selitäpä vaimollesi nämä asiat ja pyydä miettiä kummassa maassa lapsiperheen on parempia asua. Kumpi maa antaa paremmat eväät pärjätä kansainvälisessä maailmassa

    VastaaPoista