lauantai 15. syyskuuta 2012

Nuo ahdassydämiset japanilaiset

Japanilaisten sydän on ahdas eli kokoro ga semai, kuten puolisoni tapaa sanoa.

Etupäässä tämä näkyy itsekkyytenä jollaista edes ikimarisijoiden Suomessa ei kohtaa. Termi kokoro ga semai kuvaa hyvin sitäkin, kun lasten kanssa junalla liikkumista yritettiin hiljan Tokiossa ja muissa suurissa kaupungeissa parantaa kampanjoimalla asian puolesta erilaisin julistein ja opastein.

Lopputuloksena oli iso läjä valituksia (kureemu) näistä valistus-julisteista joissa opastetaan mm. antamaan tilaa lapsen kanssa junaan tulevalle äidille, auttamaan (kokoon taitettujen) lasten rattaiden kanssa jne. Parempi olisi ollut kampanja, jossa olisi kampanjoitu lasten matkustuskiellon puolesta... Tai kuten jotkut toivovat, olisi muutettu pelkästään naisille varatut ruuhka-ajan vaunut lasten rattaiden kanssa matkustavien käyttöön.

Tässä on asia, jossa Suomi, kuten monet muutkin maat eroavat edukseen: Lapsille annetaan tilaa, eikä äiti ja lapsi useimmille ole vain kammottava yhdistelmä joka vie tilaa ja muutenkin hidastaa omaa kulkemista.
Toki Suomessakin on minä-minä-minä -henkeä ja etenkin lastenvaunujen kanssa ilmaiseksi matkustavista äideistä/isistä välillä valitellaan lehtien yleisönosastoilla. Vaan pientä tuo on Japaniin verrattuna.

Laajemmin tuon käsitteen kokoro ga semai voi käsittää myös siinä, kuinka vähän useimpia japanilaisia kiinnostaa mihinkään asiaan puuttuminen, ellei kyse ole suoraan oman edun ajamisesta. Ympäristö? Muiden hyvinvointi? Ketä kiinnostaa? Pääasia, että tilillä on rahaa.

Itseasiassa vaikka kokoro ga semai kääntyy yleensä suomalaiseksi termiksi "itsekkyys", paremmin sitä kuvaa nimenomaan vastakohta empatialle, anteeksiantamiselle ja toisten huomioimiselle.


1 kommentti:

  1. Itse 7 vuotta Japanissa asuneena voi sanoa yhden asia jossa japanilaiset ovat äärettömän itsekäitä. Se on liikenne. Millä tahansa he ajavat, autolla tai pyörällä, niin aina ne onnistuvat tekemään haittaa ja suoranaista vaaraa toisille. Autot ajavat punaista päin, kääntyvät vilkuttamatta, pysähtyvät aivan minne sattuu. Pyöräilijät ajavat väärällä puolella tietä, jopa kaksi rinnan, eivätkä tee elettäkään väistääkseen, jos joku tulee sääntöjen mukaisesti. Räplätään puhelinta tai pidetään saamarin sateenvarjoa samalla kuin ajetaan.
    Minua on alkanut oikein tympiä Japanissa liikuminen - on se sitten auto, pyörä tai mikä tahansa.
    "Maassa maan tavalla" sanotaan mutta minusta se ei päde, jos oman maan kansalaiset eivät noudata liikennesääntöjä. Sitähän japanisen juuri tekevät ajatkuvasti ja täysin toisita ihmisitä piittaamatta.
    Tämä on syy miksi muutemme pois Japanista. En halua että lapseni oppivat tämä saman itsekkyyden mitä japanilasilla on. Japani saa päräjä tästäedes ilman minua ja perhettäni.

    VastaaPoista