lauantai 24. maaliskuuta 2012

Pölyä, pölyä...

Asuntoa on tässä siivoiltu vähän normaalia paremmin ja jälleen kerran vaimo esitti saman toteamuksen: Suomalaisissa taloissa on aina kauheasti pölyä. Toisin kuin japanilaisissa.

En itse sanoisi sitä ihan noin jyrkästi, mutta kyllähän tuossa on vinha perä. Japanissa imuroimme kerran viikossa nopeasti ja pintapuolisesti, eikä joka paikkaan aina laskeutunut sitä tuttua tomumattoa joka kaikissa suomen-asunnoissamme on niin tutuksi tullut.

Tähän varmasti on olemassa jokin looginen selitys. Japanissa ilmankosteus on suurempi, vaikuttaako se?
Entä vähäisempi mattojen käyttäminen? Suomessa on kirjahyllyt täynnä kirjoja ja ne ovat pölyisiä?

Tietokoneeni musta näppäimistö on oiva pölymittari. Siitä näkee heti pölyn, ja ohut tomukerrostuma muodostuu 'parissa päivässä'.

Mielenkiintoista on myös se, että kylpyhuone pölyyntyy nopeasti. Japanissa tätä ongelmaa ei tullut huomattua. Siellä tosin kylpyhuoneen lattia pitää aina käytön jälkeen kuivata, sillä itsestään se ei kuivu ja tuloksena on home.

Selityksen etsiminen jatkuu...

3 kommenttia:

  1. Täytyypä nyt kommentoida, että täällä japanilaisessa dormikämpässäni pölyä riittää vaikka muille jakaa. Johtunee varmaan tuosta ihanasta kokolattiamatosta, yöh... Mikään imurointi tai korokorolla vetely ei tunnu riittävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sekään sitten niin pölytön paikka ole kuin on tullut koettua.

      Noissa paikoissa joista on kokemusta (ja jollaisissa asuneet murehtivat suomen pölyjä) on yleensä helposti järjestettävä läpiveto.
      Asunnot kun ovat käytännössä aina läpi talon olevia (suomeksi luhtitalo kai on termi).

      Voiko korkeammalla oleva asuinkerros vaikuttaa?


      Suomessa on tähän aikaan vuodesta ulkona (kaupunki- ja esikaupunkialueilla) älyttömästi hiekkapölyä kun hiekoitushiekat lentävät liikenteen ja tuulen mukana. Samoin liikenteestä tulee paljon hiukkasia kun nastarenkaat repivät tietä.

      Japanissa pääasiassa noita ongelmia ei ole. Jostain olen lukenut myös, että mm. Tokion ilma on paljon puhtaampaa kuin vaikkapa Helsingin. Voi kyllä olla urbaani legendakin.


      Korokoro on kyllä hyvä =)

      Poista
  2. Luhtitalo ei ole läpitalon asunto. Läpitalon asunto on vaan läpitalon asunto. Luhtitalo sen sijaan on kaksikerroksinen talo, jossa asuntojen sisäänkäynnit on "ulkona" eli ns. luhtikäytävässä. Useinmiten luhtitalo on siis kaksikerroksinen, mutta on niitä useampikerroksisina. Tällöin kerroksissa on käytävät talon seinustoilla, joista sisäänkäynnit asuntoihin. Selkiskö?

    VastaaPoista